Як правильно доглядати за волоссям?

Типи волосся

Насамперед, для правильного та ефективного догляду за волоссям важливо спершу правильно визначити Ваш тип волосся, інакше в іншому випадку Ви ризикуєте погіршити їх стан. Волосся буває нормальне, сухе, жирне і змішане. Волосся нормального типу добре відбиває світло, блищить на сонці. Якщо ваше волосся еластичні, кінчики не схильні до перерізу, легко укладаються і розчісуються, мають живий вигляд і зберігають ці якості протягом кількох днів після миття голови, значить, грамотно і правильно доглядаєте за ними за допомогою відповідних вам засобів.

Але, на жаль, волосся без проблем дуже зустрічається рідко. Жирне волосся має властивий їм тьмяний блиск, через певний час після миття злипається і здається брудним, неохайним. Багато хто знає, що жирність волосся залежить від активності сальних залоз шкіри голови, яка, в свою чергу, є індивідуальною і закладається на генетичному рівні. Так, якоюсь мірою кількість виробленого шкірного сала залежить і від типу харчування, і від кількості вуглеводів і жирів, що споживаються з харчами.

Те волосся, яке ми звикли називати сухим, погано відбивають світло, внаслідок чого воно виглядає тьмяним. Вони легко ламаються і рвуться, плутаються, важко розчісуються, січуться на кінці. Найчастіше сухе волосся — це результат неправильного догляду, а не наслідок зниженої активності сальних залоз.

До волосся змішаного типу можна віднести довге волосся, жирне у коренів і сухе на кінці внаслідок того, що воно недостатньо змащується жиром по всій довжині. Саме кінці волосся цього типу, не отримуючи необхідного мастила, часто січуться. Їм потрібні складний і комбінований догляд за допомогою різних спеціальних засобів і іноді навіть і скоригована дієта.

Догляд за волоссям

Але все ж таки, що ж включає в себе правильний догляд за волоссям? З усього ряду процедур догляду за волоссям миття є одним з найважливіших компонентів, оскільки має як гігієнічні, так і косметичні цілі. Для здорового волосся, не пошкодженого і не виснаженого, правильне і своєчасне миття — єдина мінімально достатня процедура по догляду.

Миття волосся

Частота миття волосся — насамперед є індивідуальним показником: від щоденного миття волосся до 1 раза на 8-10 днів. Правило тут одне — мити волосся потрібно так часто, як вам це необхідно. Ті, хто щодня використовує засоби для укладання волосся, рекомендується мити волосся щодня, т.к. ці засоби обтяжують волосся, що погано позначається на їхній якості. Для щоденного миття слід користуватися м’якими шампунями, спеціально призначеними для цього.

Застереження

Не рекомендується мити волосся дуже гарячою або холодною водою: оптимальна температура води близько 35-45С. Так, чим жирніше волосся, тим прохолодніше має бути вода. Крім того, не рекомендується наносити шампунь на сухе волосся: спочатку треба намочити волосся, потім, вилив на долоні трохи шампуню, розтерти його і повільно і акуратно втирати в шкіру голови, а волосся лише промити піною, що утворилася, намагаючись не , щоб не зашкодити стрижень і кутикулу волосся. Не всі знають, що намилювати волосся необхідно двічі, оскільки при першому намилюванні з волосся видаляється тільки частина бруду, пилу і шкірного сала, а лікувальний ефект шампуню настає лише при вторинному його нанесенні. Не варто забувати, що після використання шампуню та інших засобів волосся необхідно ретельно промивати водою, не допускаючи, щоб на їх поверхні залишалися елементи миючих засобів.

Розчісування

Коротке волосся необхідно розчісувати від коренів, а довге — з кінців, поступово просуваючись до коренів. Мокрі волосся, все ж, краще не розчісувати, а якщо вже необхідно, то не металічними гребінцями, а пластмасовими або дерев’яними. Найкращою сушкою є природне висихання волосся, іноді з використанням теплого рушника. Багато хто чув, що користуватися феном часто не рекомендується, проте без фена не обійтися, то слід використовувати режим холодного сушіння, тримаючи фен на відстані не менше 40 см від голови.

Засоби для миття волосся

Як підібрати потрібний засіб для миття волосся?

Для цієї мети категорично не підходить мило, яке повністю знищує захисну водно-ліпідну емульсійну плівку з волосся і зі шкіри голови. Після такого миття волосся стає сухим, пошкодженим, гірше розчісується, стає тьмяним. Щоб не завдавати такої шкоди волоссю і при цьому все-таки відмивати їх від накопиченого сала, пилу, клітин, що відлущилися, і існують шампуні. Вони мають слабокисле середовище, природне для нашої шкіри і волос, і діють помітно м’якше, ніж мило.

Шампунь

Для вибору шампуню необхідно використовувати найпростіший принцип — читайте текст на упаковці і використовуйте саме той шампунь, який призначений для вашого типу волосся, а після початку використання аналізуйте результати. Позитивними результатами застосування шампуню вважаються чисте волосся, відсутність на них жиру, блиск волосся після їх висихання, хорошу розчісування і слухняність, відсутність подразнення шкіри голови. Для того, щоб зрозуміти, що даний шампунь не підходить, достатньо 1 або 2 застосування, але для того, щоб вирішити, що він якраз для вас необхідно регулярне використання хоча б протягом декількох тижнів. Хороший шампунь також повинен знімати статичну електрику з волосся, а головне — відшкодовувати втрату білків, вологи та поживних речовин. Існує запевнення, що час від часу шампунь необхідно змінювати — це міф: якщо ви підібрали собі шампунь, який вас повністю влаштовує, змінювати його на інший варто лише у разі зміни стану вашого волосся.

Кондиціонер та ополіскувач

Після шампуню рекомендується нанести на волосся бальзам-ополіскувач. Його функцій: полегшує висихання і розчісування, надає волоссю еластичність. Кажуть, що краще застосовувати шампунь і ополіскувач однієї марки, оскільки вони відповідають один одному за складом, і дія ополіскувача максимально ефективно доповнює дію шампуню. Так і є, оскільки поєднання шампуню і ополіскувача різних ліній не приносить волоссю користі і в деяких випадках може навіть призвести до алергічних реакцій. Найчастіше ополіскувач міститься в шампуні 2 в 1, але це «похідний» варіант: окреме використання ополіскувача набагато ефективніше.

Маски

Для більш ретельного і тривалого, а також повного і глибокого лікувального ефекту існують маски — їх наносять на волосся на 15-20 хвилин 1-2 рази на тиждень.

Для відновлення пошкодженого волосся призначені спеціальні маски для експрес-лікування — вони «розгладжують» волосся, надають відновлюючу і поживну дію на волосяний фолікул і призначені для швидкої і легкої відновлювальної дії.

Спреї та сироватки для кінчиків волосся

Ми також рекомендуємо після миття волосся і нанесення маски або бальзаму продовжити процедуру догляду за допомогою спрею для полегшення розчісування волосся, а також нанесення сироватки для кінчиків. Це допоможе надати блиску Вашому волоссю і мінімізувати походи до перукаря для видалення посічених і пошкоджених кінчиків.

Важливо розуміти, що догляд за волосами, як і догляд за будь-якою іншою частиною тіла, — це довічне заняття. Справді, ну не можна доглядати за волоссям місяць-другий, а потім забути про це, сподіваючись, що вони тепер до кінця життя будуть здоровими. Будьте послідовні і не залишайте ваше волосся без догляду.

spacer
Источник: usdt-qr-code.com